Exploitant Groene Heuvels heeft weinig vertrouwen in gemeente Beuningen

logo De Groene Heuvels Gepland gesprek door gemeente afgezegd

EWIJK – Als de gemeente Beuningen niet snel ingrijpt dan worden de ruim 200 vakantiehuisjes op de Groene Heuvels in Ewijk over enige tijd alleen nog maar permanent bewoond, of verhuurd aan Poolse arbeidsmigranten. Het is dan afgelopen met de verhuur van huisjes voor vakantiedoeleinden. Dat blijkt uit een radio-interview zondag in Studio de Streek van RN7, met Sander van der Weerden, exploitant van zo'n 70 vakantiehuisjes.

Noodsprong

Als een soort van noodsprong heeft Van der Weerden nu het plan gelanceerd om de huisjes voor een periode van drie jaar alleen nog maar te verhuren aan arbeidsmigranten. Daarna zou het dan weer een vakantiepark moeten worden.

Zoals Van der Weerden de situatie schetst, heeft hij eigenlijk geen andere keuze en staat hij met de rug tegen de muur. Begin dit jaar had zijn Groene Heuvels Exploitatie BV nog ruim 100 huisjes in beheer, nu zijn dat er minder dan 70. Dat is volgens hem een te klein aantal om het park op een goede manier recreatief in de markt te kunnen zetten.

Steeds meer permanente bewoning

Momenteel worden al 40 tot 50 huisjes bewoond door (meestal Poolse) arbeidsmigranten en dat worden er steeds meer. 'Door het aan buitenlanders te verhuren, kan een eigenaar al snel 1600 euro huur Ontvangen,' zegt Van der Weerden. 'De laatste tijd is alles in een stroomversnelling geraakt en worden er 5 à 6 huisjes per maand verkocht aan mensen die er permanent gaan wonen of er komen Polen te wonen.'

De gemeente Beuningen heeft volgens Van der Weerden voor het laatst in 2009 gehandhaafd. 'De afgelopen jaren had de gemeente weinig geld te besteden en wij hadden er begrip voor dat handhaving voor de gemeente niet de eerste prioriteit had. Destijds verhuurde ook nog een grote groep eigenaren hun bungalow via ons, dus dat was ook nog niet zo'n probleem,' aldus de exploitant. Inmiddels is de situatie echter compleet anders.

Gepland gesprek door gemeente afgezegd

'Er was een brandbrief naar de gemeente gestuurd, waarop een gesprek volgde. Daar hebben we bij de gemeente aangegeven dat het zo niet langer kan doorgaan. De gemeente zou daar nog op terugkomen, maar dat hebben ze niet gedaan. Een gepland overleg met de gemeente is vorige week door de gemeente afgezegd, zo meldt Van der Weerden. Hij lijkt weinig vertrouwen meer te hebben in de gemeente.

Als het plan om de huisjes aan arbeidsmigranten te verhuren slaagt, dan heeft de gemeente volgens Van der Weerden drie jaar de tijd om na te denken of ze daarna in 2022 wél gaan ingrijpen.  

Provincie maakt zich terecht zorgen

Van de Weerden schetst het beeld van twee soorten permanente bewoning. Gewone mensen die daar permanent wonen, en mensen die blijkbaar het geld hebben om 1600 euro huur te betalen, maar die blijkbaar geen hypotheek kunnen krijgen of voor een sociale huurwoning in aanmerking komen. 'Dan vraag ik me toch af of daar misschien iets crimineels achter zit,' zegt hij. Verder vertelt hij dat in het verre verleden Groene Heuvels in het nieuws kwam door een steekpartij en een schietpartij.  

Hij wijst er op dat de provincie zich zorgen maakt over verpaupering en permanente bewoning van vakantieparken in Gelderland. Volgens Van der Weerden zijn die zorgen terecht. 

Via mediapartner RN7

2018 1211 Mediapartners Ewijk Groene Heuvels  
[advertentie]

#wijchenseomroep