Omstreden SS expositie Bevrijdingsmuseum

logo Bevrijdingsmuseum ‘Veelzijdig Extremisme’

In het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek is de expositie ‘Veelzijdig Extremisme’ geopend. De tentoonstelling gaat over onbekende facetten van de SS. In de aanloop kreeg het museum afkeurende reacties uit het hele land van mensen die de expositie interpreteerden als een ‘vermenselijking’ van oorlogsmisdadigers. Dat beeld klopt niet, vindt het museum.

‘Het lijden dat veroorzaakt werd door de SS was veel breder dan men denkt,’ zegt historicus Jory Brentjens, in dienst bij het museum. “Dat is wat we hier willen laten zien. Wie wist er dat de SS fabrieken had en dat er ook buiten de kampen onmenselijke dwangarbeid was?”“Dit is een hele gedegen expositie,” zegt Brentjens. “Overal wordt geduid dat menselijk lijden de rode draad in het verhaal is.” 

Schrijver Qader Shafiq is één van de mensen bij wie de haren overeind gingen staan bij de aankondiging van de expositie. “Natuurlijk moet een museum de ruimte bieden om te reflecteren op belangrijke periodes in de geschiedenis. Maar het gaat om de manier waarop. Waarom de SS als ‘multicultureel’ betitelen en vertellen dat ze ook moestuintjes hadden? Net als met Islamitische Staat moet je niet naar ‘andere’ kanten van oorlogsmisdadigers willen zoeken,” aldus Shafiq.

Via mediapartner N1

2017 1012 Mediapartners Groesbeek Bevrijdingsmuseum Omstreden SS expositie Bevrijdingsmuseum

 

 

[advertentie]

#wijchenseomroep

wijchenseomroep Opbrengst naar Ronald Mc Donald huis Nijmegen https://t.co/x1OrZU8Rw2 https://t.co/urSUbsI6OS
11hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep Tips Groente-, fruit-, en tuinafvalinzameling in de winter https://t.co/9vljvWVEFj https://t.co/GFNWAQP8bC
12hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep Weinig kerstactiviteiten Nijmeegs centrum https://t.co/Va7rAYB9Zz https://t.co/AGCIRaDzk7
12hreplyretweetfavorite