Gaat College de dassen uit het Oosterpark “bulldozeren”?

logo Honingpot Effectenonderzoek

Wethouder “koopt” goedkeuring voor plannen?

Het College van Wijchen vergadert dinsdag (vandaag) over de omstreden plannen voor de herinrichting van het Oosterpark. Portefeuillehouder Paul Loermans (wethouder van Kernachtig Wijchen) legt dan zijn plannen voor de herinrichting van het Oosterpark neer als komend raadsvoorstel.

Onderdelen van dit plan zoals de aanleg van een struinpad langs het Wijchens Meer en de plaats van skatebaan en voetbalkooi worden door natuurbeschermers als zeer bedreigend voor de dassen in het park en de bever in het meer bestempeld. De natuurwaarden van het Oosterpark worden hierdoor serieus aangetast en toekomstige mogelijkheden  voor verdere natuurontwikkeling geblokkeerd zoals de aanleg van een broedwand voor ijsvogels. Uitvoering van deze werkzaamheden wordt dan ook bestempel als “bulldozerpolitiek” en als een grove schending van de Natuurbeschermingswetgeving.

Door de bekende aanwezigheid van dassen is het wettelijk verplicht een effectenonderzoek uit te laten voeren naar de gevolgen van beschermde diersoorten als dassen, rode eekhoorns en bevers. Deze door een Bureau Mertens uitgevoerde Quick Scan wordt door deskundigen van onder andere Das en Boom als uitermate treurig  en slecht onderbouwd betiteld. De verantwoordelijke wethouder wekt hiermee de schijn dat er goedkeuring “gekocht” wordt voor de herinrichtingsplannen.

Het College heeft inmiddels een Contra Scan Natuurwaarden Oosterpark ontvangen waarin wel gedetailleerd aangegeven wordt wat de negatieve gevolgen voor dassen en natuur in het Oosterpark zijn. Daarin wordt ook minutieus aangegeven waar Mertens te kort schiet en voorbij gaat aan kennis die ook bij de gemeentelijke organisatie, natuurorganisaties, plaatselijke natuuronderzoekers, volkstuinders en bijenhouders aanwezig is.

Dassenwoordvoerder Theo Hesen: In het College-akkoord wordt het Oosterpark aangewezen als Groene Buffer. Nu moet blijken of dat Groen gaat over de kleur van het gras of over de natuur in het Oosterpark. Met de herinrichtingsplannen wordt het Oosterpark zeker mooier. Maar dat moet het ook blijven voor de dassen en de natuur. Ook daar genieten heel veel Wijchenaren van.

Uitnodiging: vandaag 4 december persexcursie in het Oosterpark. Ter plaatse kunt u zien wat skatebaan en struinpad betekenen voor dassen en natuur in het Oosterpark. Bel 06-52197118 voor een afspraak.

Voor meer informatie over de natuurbeschermingswetgeving in deze: Das en Boom, Marc Moonen, tel. 024-6842294. 

Theo Hesen

Theo Hesen Honing  
[advertentie]

#wijchenseomroep

wijchenseomroep Opbrengst naar Ronald Mc Donald huis Nijmegen https://t.co/x1OrZU8Rw2 https://t.co/urSUbsI6OS
11hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep Tips Groente-, fruit-, en tuinafvalinzameling in de winter https://t.co/9vljvWVEFj https://t.co/GFNWAQP8bC
12hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep Weinig kerstactiviteiten Nijmeegs centrum https://t.co/Va7rAYB9Zz https://t.co/AGCIRaDzk7
12hreplyretweetfavorite