Molenaarsambacht officieel op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed

logo Wijchense molen  Gehonoreerd 

Het Intergouvernementele Comité van het UNESCO-verdrag heeft in Zuid-Korea besloten het ambacht van molenaars op wind- & watermolens op te nemen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Het is voor het eerst dat een Nederlandse aanvraag voor een dergelijk erfgoed gehonoreerd is door het UNESCO Comité.

Wijchense Molen unesco 01 Het ambacht van molenaars op wind- & watermolens is thans opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed

Verschillende molenaarsgilden en verenigingen hebben samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed Nederland in maart 2016 dit verzoek ingediend. Immaterieel erfgoed is niet tastbaar maar leeft in het hart, hoofd en in de handen van de gemeenschap. Het vormt een stuk geschiedenis van ons land, het is onderdeel van de Nederlandse cultuur en door het over te dragen aan een volgende generatie blijft het molenaarsambacht relevant. Voor molenaars betekent deze plaatsing een extra steun in de rug. De Nederlandse overheid zet zich samen met de molenaarsgilden in om het ambacht ook in de toekomst te behouden. Plaatsing op de internationale UNESCO lijst levert hiervoor erkenning, aandacht, toerisme, relevantie en bewustzijn op. Zowel voor het belang van molens in de vaderlandse geschiedenis als voor het ambacht zoals dat vandaag de dag wordt uitgevoerd.

Wijchense Molen Unesco Jeroen Molenaar Jeroen van de Water, eigenaar van molenbedrijf de Wijchense Molen is blij met de erkenning. “Het molenaarsambacht voer ik al 5 jaar met veel passie en liefde uit.

Er zijn slechts 20 commerciële molenbedrijven in Nederland die verschillende soorten graan vermalen tot een prachtig eindproduct dus ons bedrijf is daarin vrij uniek. Doordat we nu op de UNESCO erfgoedlijst staan hoop ik dat de interesse in dit prachtige ambacht toeneemt zodat we ook in de toekomst ons ambacht door kunnen geven aan een nieuwe generatie. We zijn een jong en dynamisch bedrijf met veel plannen voor de toekomst. Zo willen we met de Nederlandse molen een meer prominente plek innemen binnen het collectief geheugen.”

 

 

 

[advertentie]

#wijchenseomroep

wijchenseomroep Opbrengst naar Ronald Mc Donald huis Nijmegen https://t.co/x1OrZU8Rw2 https://t.co/urSUbsI6OS
11hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep Tips Groente-, fruit-, en tuinafvalinzameling in de winter https://t.co/9vljvWVEFj https://t.co/GFNWAQP8bC
12hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep Weinig kerstactiviteiten Nijmeegs centrum https://t.co/Va7rAYB9Zz https://t.co/AGCIRaDzk7
12hreplyretweetfavorite