Kerstconcert door Muziektheater Carmina Ludens

 logo Carmina Ludens

“Zij hoorden een nieuw lied”

Carmina Ludens, een zestienkoppig theaterkoor uit Nijmegen o.l.v. Hein Vrijdag, brengt de voorstelling “Zij hoorden een nieuw lied” dit jaarnaar nieuwe podia. Na de succesvolle eerste concertserie vorig jaar kan Wijchen zich verheugen op een bezoek van dit unieke, bijzonder muzikale gezelschap. Een schat aan inspiratie voor het nieuwe jaar! 

“Niets is zo verachtelijk als de bezigheid van een herder", (Rabbi Jose ben Chanina, 1e eeuw na Chr.) 

In dit kerstconcert rekent Carmina Ludens af met het romantische beeld van de herders. In de tijd van Christus' geboorte waren herders geen lieve jongens. Ze werden veracht en buitengesloten, leefden aan de rand van de samenleving, waren verschoppelingen. Maar uitgerekend zij kregen van een engel te horen: Er is een kind geboren dat voor jullie een redder zal zijn. In onze voorstelling klinkt dat goede nieuws met de stralende muziek van Heinrich Schütz, liederen van Bach, Charpentier en Praetorius laten daarop de verbazing en ontroering van de herders horen. 

Het zicht op de toekomst tekent zich af. Eens zal dit kind zelf een herder zijn voor mensen die worden uitgekotst en gediscrimineerd: lammen en blinden, dieven en collaborateurs, melaatsen, prostituées. ‘He shall feed his flock’, ‘Hij zal zijn kudde weiden’ wordt er gezongen met de ontroerende aria uit Händels Messiah. 

Een enthousiast kerst-danslied van Walton verklankt de vreugde daarover. Maar in het wiegelied ‘Shepherds cradle song’ klinkt ook de schrijnende zin: “Wrede mensen zullen je hangen aan een boom. Slaap dus, zolang het nog kan, slaap.” Toch overheerst de vreugde om deze bijzondere geboorte. Daarmee is immers de belofte meegegeven dat eens rechtvaardigheid en vrede zullen heersen op onze aarde. 

Een zeer afwisselend programma van "De Profundis" tot "Exultemus”. Naast koorstukken zijn er solo’s en instrumentale intermezzo’s, maar ook het publiek mag een keer meezingen. 

Om de intentie van de muziek te versterken wordt gespeeld met de ruimte en worden andere theatrale middelen zoals mise-en-scène, decor, licht en kleding ingezet. Carmina Ludens wordt begeleid door blokfluiten, viool en fagot. 

Vrij entree, een vrijwillige bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld. Kaarten reserveren kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Onze website:  www.carminaludens.nl

Carmina Ludens kerstconcert  

 

 

 

 

[advertentie]

#wijchenseomroep

wijchenseomroep Opbrengst naar Ronald Mc Donald huis Nijmegen https://t.co/x1OrZU8Rw2 https://t.co/urSUbsI6OS
11hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep Tips Groente-, fruit-, en tuinafvalinzameling in de winter https://t.co/9vljvWVEFj https://t.co/GFNWAQP8bC
12hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep Weinig kerstactiviteiten Nijmeegs centrum https://t.co/Va7rAYB9Zz https://t.co/AGCIRaDzk7
12hreplyretweetfavorite