Balgoyse Mins niet welkom in Nederland

logo IND  Petitie gestart  ‘Onze buurman Urho moet in Balgoij blijven’

Balgoij, 26 januari 2018

Aan de kapstok van Urho Engels in Balgoij hangt de Wijchense welkomstas. Deze in Nijmegen geboren oud Nederlander, streek februari 2017 neer in het Balgoyse en voelde zich daar al snel helemaal thuis. Urho is een gepensioneerde brandweerman uit New Rochelle (Americaanse staat New York) die voor een meer ‘simple life’terug keerde Nederland, terug naar zijn roots. Afgelopen zomer verwelkomde Burgemeester Hans Verheijen in de gemeente Wijchen Urho nog hartelijk in het kasteel als nieuwe inwoner. 

Urho moet blijven 01 Urho is een gepensioneerde brandweerman
   Foto Michele Buitenrust Hettema

Al ingeburgerd als Balgoyse Mins

Urho Engels is informeel helemaal ingeburgerd en heel Balgoij kent Urho als een Balgoyse mins.  Op z’n Balgoijs is Urho bij vele dorpsactiviteiten betrokken. Buren hebben hem als goede buur en vriend in hun harten gesloten, hij collecteert voor het kankerfonds, leerde meer buren en andere dorpsgenoten kennen op het buurtfeest, met de kermis en bouwde mee aan de Carnavalswagen. Elke avond wandelt hij met buuf Hettie en traint hij voor de Vierdaagse. Het Hollandse  samen een ‘bakkie doen’ heeft Urho zich ook eigen gemaakt.  Tijdens het collecteren werd hij steevast overal naar binnen gehaald voor koffie met gezelligheid . Dat serveert Urho nu zelf ook.  Zijn American coffee is heerlijk. In de Moaslander carnavalsgids staat een door hem mooi geschreven openhartig stuk. Daarin staat, onder andere,  ‘Ik ben in het beste en leukste dorp terecht gekomen. Ik heb mijn geluk gevonden. En dat komt door jullie allemaal. Sorry Prins Erik maar een 'Vaute Joar’ was ’t niet voor mij.’ 

Fout getogen en niet naar een Nederlandse school geweest

Maar na twee IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst)  afwijzingen in de procedure ‘Oud Nederlander’ voelt het goed fout.  Urho Engels is niet welkom in ons land. Waarom? Hij is wel een geboren Nederlander maar niet een getogen Nederlander en is niet naar een Nederlandse school geweest. Dat zijn ouders Nederlander zijn, dat hij sterke banden heeft met Nederland en dat zijn familie in de buurt woont, hij financieel onafhankelijk is, geeft hem volgens het Vreemdelingenbesluit geen verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd. 

‘Eigenlijk, ben ik een Nederlander die in Nijmegen was geboren, alleen nu heb ik een Amerikaans paspoort’

Urho Engels werd in 1959 in Nijmegen geboren . ‘You see, net voor mijn tweede verjaardag zijn wij naar America verhuisd. In het begin spraken wij alleen maar Nederlands thuis. Ik heb ook thuis een Nederlandse opvoeding genoten en ben vaak terug naar Nederland geweest, naar mijn familie. ’  Urho’s  beide ouders komen uit gezinnen met elk tien kinderen. Alle broers en zussen van zijn ouders leven nog en wonen in en om Nijmegen en Urho heeft met hen allemaal een hele goede band. ‘In New York had ik dertig jaar een elektronica bedrijf, een mooi huis, 33 jaar getrouwd, 3 kinderen, en nog veel meer. Ik had bijna alles, maar toch was ik niet gelukkig. ‘

Na zijn scheiding besloot Urho Engels om terug naar mijn roots te gaan. ‘In de 2016 zomer ben ik naar Nederland gekomen voor drie maanden om te zien hoe ’t zou zijn. Met mijn nicht die in Wijchen woont, zijn wij een keertje door Balgoij gereden en daar stond een ‘Te Koop’ bord voor een prachtig huis. De rest weten jullie al!.’ Met steun van zijn familie heeft Urho zich vervolgens in het gastvrije Balgoij gevestigd.

Urho stelt dat er sprake is van overmacht. Hij was destijds te jong om zelf bewuste keuzes te kunnen maken of te kunnen vragen om naar een Nederlandse school te gaan. Toen hij als jongeman van eenentwintig bij de brandweer in dienst kwam moest hij Amerikaans staatsburger zijn. Omdat de US geen dubbele nationaliteit toestaat is Urho Engels zo waarschijnlijk zijn Nederlandse staatsburgerschap verloren.

Nu heeft Urho Engels geen verblijfsrecht meer en hij mag tijdens de beroepsprocedure niet in Nederland zijn. Zijn advocaat heeft aan de rechter een voorlopige voorziening gevraagd om deze procedure wel in Nederland te mogen afwachten. Zonder dit moet hij formeel voor 31 januari het land verlaten.

Deze in Balgoij ingeburgerde man die het Nederlands vloeiend beheerst, in het GBA ingeschreven staat, een BSN heeft, een bankrekening, een digi-D, een eigen huis en daarbij volledig financieel onafhankelijk is, startte, notabene, op advies van het IND een klein jaar geleden de procedure ‘Oud Nederlander’ om een verblijfsvergunning te krijgen maar voldoet dus niet aan de voorwaarden om zijn verblijfsvergunning te krijgen omdat hij niet in Nederland getogen is en in America geen Nederlands onderwijs genoten heeft.

Bizar met hoop

‘Na de tweede afwijzing kun je niet verder met deze ‘Oud Nederlander’ IND procedure. Daarbij kan  de rechter in de beroepszaak alleen een uitspraak doen of de gevolgde procedure door het IND wel of niet goed is geweest.’ Zijn buurvrouw Ilse startte ontzet een petitie ‘Onze buurman Urho moet in Balgoij blijven’en deze is inmiddels ook online opgezet en is al 243 getekend. Hierdoor is er plotseling veel publiciteit rondom deze bizarre zaak op gang gekomen maar de IND procedure kan niet opnieuw worden opgestart.

Urho en zijn nieuwe advocaat hopen dat de Wijchense burgemeester Hans Verheijen positieve invloed kan uitoefenen.  Na een vraag van Pim Verbeeten (Kernachtig Wijchen) antwoorde Verheijen donderdagavond in de Wijchense raad dat hij over deze zaak nog niets weet en dat het IND een Rijksaangelegenheid is. Ondertussen zegt Urho ´Ik wil nergens anders wonen dan in Balgoij´.  Vrijdagochtend zal Urho contact opnemen met de burgemeester voor een persoonlijke afspraak. 

Urho moet blijven 02 ´Ik wil nergens anders wonen dan in Balgoij´
   Foto Michele Buitenrust Hettema
[advertentie]

#wijchenseomroep

wijchenseomroep WOTV programma vanaf 19 juli 2018 met o.a. 't Vierdaagse Kasteel aflevering 3 https://t.co/66b2cK7PRe https://t.co/VULjfN1QVj
15hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep KUBB Toernooi tijdens Burendag in Wijchen Noord https://t.co/WFfCkuuqX1 https://t.co/ACyR6wPKBN
17hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep Volgende week hittegolf in Gelderland https://t.co/hInwEiSyn6 https://t.co/AKYp12QyKi
19hreplyretweetfavorite