Bedrijf maakt ecologische uitvaartkisten

logo Fair Coffin Social Enterprise

Begraven of gecremeerd worden, is vervuilender dan we denken. Het Nijmeegse bedrijf Fair Coffins is daarom gestart met de productie van milieuvriendelijke uitvaartkisten. 

"Normale kisten zijn gemaakt van spaanplaat en voor elke kist wordt 3,5 liter lijm gebruikt", legt Koen Verlinden van FAIR Coffins uit. "Daarnaast wordt zo'n kist afgewerkt met een plastic fineer en het interieur is vaak van synthetisch materiaal. Het begraven of in brand steken van deze kisten is hartstikke vervuilend."

Verlinden werkte zeven jaar in de uitvaartbranche. Dagelijks kwam hij in aanraking met deze vervuilende kisten. Alternatieven waren er niet of heel duur. Daarom besloot Verlinden Fair Coffins te beginnen.De FAIR Coffin is zo ecologisch door zijn materialen. "De kist is in de basis gemaakt van karton, maar niet het soort van de gemiddelde pizzadoos," zegt Verlinden. Aan de kartonnen basis wordt gerecycled hout toegevoegd, waardoor de kist licht van gewicht is, maar toch stevig. 

Het bedrijf is een zogenaamde Social Enterprise. Dat betekent dat het oplossen van maatschappelijke problemen centraal staat en winst van ondergeschikt belang is. Zo blijft de Fair Coffin betaalbaar. De ecologische kisten worden samengesteld door mensen met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt.

Via onze mediapartner RN7

2018 0209 Mediapartners Nijmegen Fair Coffins