Officiële ingebruikname Zonnedak Arcus

logo Arcus 2018 Het grootste in de regio

Zondag 11 maart 2018 is het Zonnedak op Sportcentrum Arcus officieel in gebruik genomen. Deelnemers in het zonnedak en alle andere belangstellenden kregen  de mogelijkheid om persoonlijk (in kleine groepjes en onder toezicht) het dak te beklimmen en de installatie te bekijken. Jammer dat de zon niet scheen.

Het is overigens een fabel dat een zonnepaneel ‘zon’ nodig heeft, want ook als het bewolkt is zoals zondag wordt er nog energie opgeleverd, alleen minder. Met dit zonnedak (het grootste in de regio) is de Arcus niet alleen aan de zijkanten groen, maar ook bovenop. Met dit zonnedak wordt weer een stapje gezet in de richting van ‘Wijchen energieneutraal 2040’.

Henk-Jan Grobbe heette de bezoekers welkom op deze ‘Opendak’ en vertelde wat over de achtergronden: 

“In oktober 2017 heeft EnergieCooperatieLeur e.o. in samenwerking met Triwy (de beheersorganisatie van Arcus) en de gemeente Wijchen een crowdfundingsactie opgezet ten behoeve van een te realiseren zonnepanelen-installatie op het dak van Sporthal Arcus.  Binnen 3 weken lukte het om de investeringskosten van de installatie ‘uit de markt’ te halen, waarmee het startsein voor realisatie gegeven kon worden. [Helaas zijn bij de januaristorm een aantal zonnepanelen beschadigd geraakt en moeten vervangen worden.]  

De Wijchens bedrijven Holland gaat duurzaam en Modderkolk hebben vervolgens in enkele maanden het geplande aantal van 1076 panelen geïnstalleerd; begin februari heeft de oplevering plaatsgevonden. De installatie draait inmiddels geheel naar wens en met het huidige, heldere winterweer loopt de productie prima. De installatie zal voor 75% voorzien in het elektriciteitsgebruik van Arcus. Naast het groene uiterlijk is Arcus hiermee ook figuurlijk ‘vergroend’.”

Arcus zonnepanelen 01 Arcus zonnepanelen 02
Arcus zonnepanelen 03 Arcus zonnepanelen 04
Arcus zonnepanelen 05 Arcus zonnepanelen 06
Arcus zonnepanelen 07 Arcus zonnepanelen 08
Arcus zonnepanelen 09 Arcus zonnepanelen 10