Snel internet buitengebied Wijchen

logo Kernachtig Wijchen Een nutsvoorziening van algemeen belang 

Snel internet in het buitengebied is belangrijk voor bedrijven en ondernemers maar ook voor onze huishoudens. Steeds meer jongeren die studeren blijven thuis wonen en vaak is voor de studie snel internet een must. Maar ook inwoners die op leeftijd zijn of beperkingen hebben en afhankelijk zijn van zorg wordt goed internet steeds belangrijker.

Het kunnen bewaken op afstand (bijvoorbeeld camera's) door zorgorganisaties en het snel kunnen alarmeren met betrouwbare systemen is volop in ontwikkeling en eigenlijk al  niet meer weg te denken.

Kernachtig Wijchen heeft een aantal schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Op 13 april 2018 stond in De Gelderlander dat de Europese Commissie de gemeenten in de Regio Rivierenland toestemming heeft gegeven om zelf snel internet (glasvezel maar ook andere technieken) in het buitengebied aan te leggen. Deze uitspraak van de Europese Commissie kan ook mogelijkheden geven voor het buitengebied van Wijchen waardoor betaalbaar snel internet ook voor deze inwoners dichterbij komt. Kernachtig Wijchen ziet snel internet als een nutsvoorziening van algemeen belang en vindt het belangrijk dat dit z.s.m. aan alle inwoners voor een betaalbaar tarief kan worden aangeboden.

 Vragen:

  1. Is er al duidelijkheid in hoeverre deze uitspraak mogelijkheden geeft voor Wijchen?
  2. Indien Wijchen ook gebruik kan maken van deze uitspraak;

- gaat Wijchen dit dan op dezelfde wijze als in Regio Rivierenland oppakken?

- is er al duidelijkheid over het aantal inwoners dat geïnteresseerd is?

- heeft men al inzicht in de kosten voor de gemeente?

- kan men al aangeven in welke periode dit te realiseren is?

Kasteel Wijchen   
Foto Joop Ninaber     archief Wijchense Omroep