Wat betekent het faillissement van Vérian Care & Clean?

logo Gemeente Wijchen 2017 a  Vragen en antwoorden 

Veel mensen in Wijchen maken gebruik van huishoudelijke hulp van Vérian Care & Clean. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat het failliet is. Wat betekent dat voor u als klant? Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen én de antwoorden daarop op een rij gezet.

1. Hoe zit het precies met het faillissement?

Als gemeente Wijchen hebben wij een contract met de Stichting Vérian. Het bedrijf Vérian Care & Clean werkte als zogeheten onderaannemer voor de Stichting Vérian. Vérian Care & Clean is failliet verklaard. Dat geldt dus niet voor De Stichting Vérian. Dit betekent dat Stichting Vérian aan de gemeente Wijchen hulp bij het huishouden volgens het contract moet blijven leveren. Inmiddels is er een nieuw bedrijf opgericht dat Stichting Vérian naar verwachting gaat inzetten alle nieuwe onderaannemer. Dit nieuwe bedrijf heet Vérian Huishoudelijke Hulp bv.

De gemeente Wijchen is uitdrukkelijk geen partij in de voortgang rond het faillissement.

2. Houdt u als klant uw huidige huishoudelijke hulp?

Ja, voorlopig wel. De klanten die gebruikmaken van hulpen van Vérian Care & Clean behouden vier tot zes weken na het uitspreken van het faillissement op 25 mei 2018 zoveel mogelijk hun vertrouwde hulp. Dit is namelijk de opzegtermijn die de hulp heeft gekregen.

3. Wat gebeurt er als de opzegtermijn is verstreken?

Als gemeente hebben wij een zorgplicht. Dat staat in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Voor ons is het dus belangrijk dat u hoe dan ook huishoudelijke hulp blijft krijgen. Ook vinden wij het belangrijk dat de goede band tussen klant en hulp blijft bestaan. Het personeel dat nu werkt voor Vérian Care & Clean kan kiezen tussen een aantal nieuwe werkgevers. De huishoudelijke hulpen mogen zelf bepalen voor welke zorgaanbieder zij gaan werken. Als gemeente hebben wij daar geen invloed op. Wij willen en mogen ons daar ook niet mee bezighouden.

4. Met welke aanbieders van hulp bij het huishouden heeft de gemeente Wijchen contracten?

Wij hebben contracten voor het leveren van hulp in het huishouden met Stichting Vérian, Actéon Thuiszorg en T-zorg. De gemeente Wijchen heeft géén contract met Thuiszorg van Oranje (TvO). LET OP: De hulp kan zijn of haar klanten alleen meenemen naar de nieuwe werkgever, als de gemeente hiermee een contract heeft voor het leveren van  hulp bij het huishouden.

5. Houdt u uw huidige hulp als deze overstapt naar een andere werkgever?

Wij werken als gemeente mee aan een zo soepel mogelijk overgang van de klant naar de nieuwe aanbieder. Als u dat tenminste ook wilt. In veel gevallen betekent dit dat u dezelfde hulp kunt houden. Nogmaals kan dat alleen als de gemeente een contract met deze aanbieder heeft.

6.  Wilt u meer weten?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het Sociaal wijkteam. U kunt het Sociaal Wijkteam bellen via nummer  024 642 57 59.

Gemeentenieuws Verian