Doen gemeenten wat ze beloven?

logo Omroep Gelderland Succesvolle samenwerking lokale omroepen

Omroep Gelderland start samen met lokale omroepen het project 'De Belofte'. De Omroep heeft alle coalitie-akkoorden geanalyseerd en gaat de komende vier jaar samen met lokale partners nauwlettend volgen of gemeentebesturen zich aan hun voornemens houden.

Op de website debelofte.gld.nl wordt alle politieke nieuws van gemeenten bijgehouden.

Elke gemeente wordt 'gecontroleerd' op tenminste 4 thema's: zorg, wonen, duurzaamheid en lokale issues.  Na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hebben de meeste ruim 50 Gelderse gemeenten inmiddels een nieuw bestuur. Dit nieuwe bestuur, de wethouders en burgemeester, maken een coalitie- of bestuursakkoord waarin ze de belangrijkste plannen en afspraken opschrijven.

Geen concrete beloftes

Uit alle coalitie-akkoorden zijn de 'beloftes' op deze thema's gedestilleerd. Zodra gemeentebesturen hun belofte hebben ingelost, krijgen ze achter het thema een groen vinkje. Het monitoren, of gemeentebesturen doen wat ze zeggen, wordt overigens nog een behoorlijke klus. 'Menig gemeente durft geen concrete beloftes aan haar inwoners te doen. Veel colleges verschuilen zich achter obligate teksten die op veel verschillende manieren zijn te interpreteren', aldus Sandrina Hadderingh van Omroep Gelderland. Zij analyseerde alle coalitie-akkoorden die de afgelopen weken zijn gesloten.

Succesvolle samenwerking lokale omroepen

Omroep Gelderland werkt al langer samen met lokale omroepen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen toerde een grote bus GldStemt door de provincie. Op 52 plaatsen maakten 33 lokale omroepen een verkiezingsuitzending is samenwerking met de regionale omroep. 'De Belofte' is een vervolg op de verkiezingen en de succesvolle samenwerking. 'Tijdens de verkiezingen werd duidelijk dat duurzaamheid, wonen en zorg dé thema's zijn die 'gewone' burgers belangrijk vinden. Jongerenhuisvesting, woningen op maat voor ouderen, maar ook thuiszorg en schone lucht waren onderwerpen die telkens terug kwamen', stelt Sandrina Hadderingh van Omroep Gelderland. 'We willen nu samen met onze lokale partners gaan bijhouden of politici ook echt doen wat ze beloven. Lukt het ze om plannen door te zetten om duurzame energie op de wekken? Krijgen ouderen voldoende zorg? En is er voor starters en ouderen nog een woning te krijgen, liefst zonder gasaansluiting? Allemaal vragen die we de komende vier jaar veelvuldig in onze berichtgeving en op de website debelofte.gld.nl willen terug zien.'

Inwoners kunnen mee doen

Ook inwoners kunnen deelnemen aan het project. Vindt u dat uw gemeente zich niet aan haar beloftes houdt? Laat het ons weten via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

2018 0609 Mediapartners De Belofte