Naturalisatie nieuwe Wijchenaren

logo Gemeente Wijchen 2017 a Democratie 
Op dinsdagmorgen 3 juli 2018 ontving burgemeester Hans Verheijen weer een aantal inwoners van Wijchen, die dit jaar Nederlander of Nederlandse zijn geworden. De aanwezige mensen ontvingen hun bewijs van Nederlanderschap uit handen van de burgemeester in de raadzaal van het kasteel. Normaal is de "Dag van de Naturalisatie" later in het jaar (dit jaar weer op 15 december), maar dan zouden de nieuwkomers te lang moeten wachten was het idee.
Op 24 juni 2005 besloot de toenmalige ministerraad met instemming van de Tweede Kamer en op voorstel van de minister van integratiezaken Verdonk, tot invoering van deze dag. Tot dan toe werd het 
naturalisatiebesluit per post toegestuurd en was er dus niet echt een feestelijke aangelegenheid. In totaal zijn in Wijchen de afgelopen periode een 25-tal nieuwe inwoners gekomen, die deze dag hun Nederlanderschap ontvingen. De burgemeester heette deze nieuwe Nederlanders welkom in een leuke en stimulerende speech, waarin hij onder andere ook vertelde hoe de democratie in Wijchen en Nederland in het algemeen werkt. Het belang hiervan werd nog eens onderstreept, door de aanwezigheid van de vier Wijchense wethouders en de Gemeentesecretaris.
​​
“We leven in een land waar we trots op mogen zijn”, liet de burgemeester weten. “Hier vinden we goede communicatie en respect naar elkaar erg belangrijk.” Hij liet ook nog weten wat onze nationale gerechten waren (bijvoorbeeld: erwtensoep met rookworst) en noemde een aantal gerechten uit de keukens van de nieuwe inwoners. Aangezien één van de nieuwe inwoners van Braziliaanse afkomst was, viel het woord voetbal natuurlijk...

De nieuwe inwoners kregen naast hun bewijs voor naturalisatie onder andere nog een pakket met streekproducten en voor de kinderen was er het oud-Hollandse "Mens-Erger-Je-Niet". Na het ceremoniële en serieuze deel werden er nog wat foto's op de binnenplaats van het kasteel gemaakt. Daarna was het tijd voor een vervolg in de vorm van een gezellige bijeenkomst, met (niet-alcoholische) drankjes en gebak.

Naturalisatie 01 Naturalisatie 02
Naturalisatie 03 Naturalisatie 04
Naturalisatie 05 Naturalisatie 06
Naturalisatie 07 Naturalisatie 08
Naturalisatie 09 Naturalisatie 10
Naturalisatie 11 Naturalisatie 12

 

[advertentie]

#wijchenseomroep