Slimme software kan patiënten redden

logo Radboudumc Continue registratie 

In het Radboudumc wordt sinds juni voorspellende software gebruikt, waardoor men vroegtijdig bij patiënten bepaalde afwijkingen en ziektepatronen kan herkennen. Zo kunnen dokters en verpleegsters eerder ingrijpen en juist daardoor soms ook levens redden.

Het Radboud is het eerste ziekenhuis in de wereld dat de software op deze manier en schaal in de praktijk toepast, zegt internist dr. Bas Bredie. In plaats van een aantal keren per dag meten, zorgt een klein kastje aan de pols van de patiënt voor continue registratie van vijf vitale functies: bloeddruk, hartritme, temperatuur, ademhalingsfrequentie en zuurstofopname.

Vroeger werden langzame veranderingen pas vele uren later ontdekt. Dankzij de voorspellende software gaat dat nu sneller. De medisch specialisten van het Radboud willen het systeem nu verder perfectioneren. Ze vermoeden dat de variatie in het hartritme de meest voorspellende factor is hoe de conditie van een patiënt zich gaat ontwikkelen. 

Via mediapartner RN7

2018 0706 Mediapartners Nijmegen patienten  
[advertentie]

#wijchenseomroep

wijchenseomroep WOTV programma vanaf 19 juli 2018 met o.a. 't Vierdaagse Kasteel aflevering 3 https://t.co/66b2cK7PRe https://t.co/VULjfN1QVj
15hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep KUBB Toernooi tijdens Burendag in Wijchen Noord https://t.co/WFfCkuuqX1 https://t.co/ACyR6wPKBN
17hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep Volgende week hittegolf in Gelderland https://t.co/hInwEiSyn6 https://t.co/AKYp12QyKi
19hreplyretweetfavorite