Schone en circulaire Vierdaagse, daar gaan we voor

logo DAR Afvalcoaches

Wie wat en waar?

Elke Vierdaagse werken de medewerkers van Dar hard om de Vierdaagse schoon en fris te houden én steeds verder te verduurzamen. Hoeveel medewerkers dit werk doen en hoe en wanneer wij daar containers, wagens en ploegen voor inzetten leest u in de bijgevoegde Weetjes en Cijfers. Elk jaar gaat Dar er weer voor om nóg sneller, schoner, frisser, duurzamer en beter het werk te doen. Met medewerkers die een week lang alle zeilen bijzetten om dit voor elkaar te krijgen. Zo dragen we eraan bij dat iedereen fris kan lopen, feesten, werken en bewegen tijdens de Vierdaagse. Iedereen kan ook meehelpen afval op de grond te voorkomen: wandelaars en publiek vinden langs de route voldoende containers om afval weg te gooien. 

Uitbreiding zichtbaar opruimen

Wat schoon is blijft schoner! Vanuit dit principe maakte Dar in de Vierdaagsdeweek in 2017 met afvalcoaches zichtbaar schoon op het Museumplein (Kelfkensbos) in het centrum van Nijmegen. De afvalcoaches zorgden de hele dag het plein schoon bleef door het afval op te ruimen. Bezoekers werden zo uitgedaagd om ook hun steentje bij te dragen aan een afvalvrij plein en dit werkte. Het plein bleef door de inzet van afvalcoaches en daarmee ook bezoekers netjes en dit leverde veel positieve reacties op. We zien ook dat ondernemers in de binnenstad hun eigen terrein schoonhouden. Hand in hand zorgen we zo voor nog schonere Vierdaagsefeesten. Reden te meer voor ons om ook dit jaar het zichtbaar op te ruimen met afvalcoaches verder uit te breiden naar verschillende locaties zoals Green Capital Plaza, de Burchtstraat en het Kronenburgerpark.

Afvalvrij betekent niet alleen geen afval op de grond maar ook grondstoffen inzamelen in plaats van afval. Deze grondstoffen verzamelt Dar bij de tien afvaleilanden waar bezoekers plastic+ en restafval apart kunnen weggooien. En ook het veegafval probeert Dar zoveel mogelijk weer te hergebruiken. 

Afvaleilanden en containers

Afgelopen jaren stonden er al tien afvaleilanden verspreid door het centrum van Nijmegen. Ook dit jaar zetten we de afvaleilanden weer in. Door opvallende pijlen vallen de afvaleilanden goed op, waardoor afvalscheiding extra gestimuleerd wordt. Met de afvaleilanden kan Dar op die locaties het restafval en plastic+ van de feestvierders gescheiden inzamelen.

Doe weer mee met de glasquiz
De glasbak bestaat dit jaar maar liefst 100 jaar. Bezoekers kunnen daarom ook dit jaar hun kennis over glas(scheiding testen). Het Glas in ’t bakkie teambrengt de inzameling en recycling van glas extra onder de aandacht op Green Capital Plaza (Kelfkensbos). Glas is net als de andere afvalsoorten een grondstof als mensen het goed scheiden. Glas is een grondstof die oneindig hergebruikt kan worden.

Dar wenst alle wandelaars en feestgangers een fijne en frisse Vierdaagse!

DAR Vierdaagse  
Foto Geert Timmmer  
[advertentie]

#wijchenseomroep

wijchenseomroep WOTV programma vanaf 19 juli 2018 met o.a. 't Vierdaagse Kasteel aflevering 3 https://t.co/66b2cK7PRe https://t.co/VULjfN1QVj
14hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep KUBB Toernooi tijdens Burendag in Wijchen Noord https://t.co/WFfCkuuqX1 https://t.co/ACyR6wPKBN
17hreplyretweetfavorite
wijchenseomroep Volgende week hittegolf in Gelderland https://t.co/hInwEiSyn6 https://t.co/AKYp12QyKi
19hreplyretweetfavorite