Neerslagtekort van 300 mm

logo Weer online 2 Kans op stabilisatie vanaf woensdag
Regio - Het landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt inmiddels 300 mm. Nog nooit verdampte in de periode van 1 april tot en met 5 augustus zoveel meer vocht dan er gevallen is. In recordjaar 1976 stond de teller in deze tijd van het jaar op 275 mm. In augustus 1976 bereikte het tekort een maximale waarde van 363 mm. Of 2018 dit absolute record zal verbreken is afwachten. Vanaf woensdag kan het neerslagtekort stabiliseren door de komst van enkele buien. Het verloop van de rest van augustus en september bepaalt of 2018 het grootste neerslagtekort ooit zal noteren. 2018 staat nu al in de top-5 met grootste neerslagtekorten.
 
Kans op buien – maar droogte vermindert nog niet
Na een hete dinsdag kan in de avond plaatselijk een zware onweersbui ontstaan. Ook woensdag is er een kleine kans op een onweersbui. De temperatuur doet een stap terug naar 24 graden in de kustgebieden tot 31 aan de Duitse grens. De dagen daarna dalen de maxima verder naar 21-24 graden en is dagelijks 40-60% kans op een enkele bui. Neerslag en verdamping zullen elkaar gemiddeld over het land vanaf dan in evenwicht houden.
 
Een stabiliserend neerslagtekort betekent niet dat de extreme droogte ten einde komt, maar er breekt een fase aan waarin de droogte niet verder verergert. De regionale verschillen (die er nu nauwelijks zijn) kunnen door het lokale karakter van de buien toenemen.
 
Om het neerslagtekort fors te verlagen is gestage en langdurige regenval op grote schaal nodig. Plensregens zijn niet effectief. De keiharde uitgedroogde bodem kan een grote hoeveelheid regen in korte tijd niet verwerken, waardoor het water direct de sloot of de riolering in spoelt.
 
Bron: Weeronline
Weeronline neerslagtekort groeit  
Foto Weeronline  
[advertentie]