Regio Nijmegen: meer jongeren zijn mantelzorger voor ziek familielid

logo Perspectief 2017 Meer aandacht  aan jonge mantelzorgers.

Beuningen - Eén op de zes jongeren in de regio Nijmegen is mantelzorger. Steeds meer jongeren zorgen voor een ziek familielid, zo blijkt uit een brief van welzijnsinstelling Perspectief aan de gemeenteraad van Beuningen.

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Stichting Perspectief besteedt doelbewust steeds meer aandacht  aan jonge mantelzorgers.

Speciale week voor de jonge mantelzorger

Zo is er een folder ontwikkeld over en voor jonge mantelzorgers. Verder doet Perspectief in juni volgend jaar mee met de 'Week van de jonge mantelzorger'. In samenwerking met het jongerenwerk organiseert men dan een speciale activiteit voor jonge mantelzorgers. Daarnaast gaat Perspectief basisscholen vragen of zij op hun website of in hun nieuwsbrief aandacht willen besteden aan de problematiek van jonge mantelzorgers.

Driekwart miljoen mensen intensief bezig met mantelzorg

Volgens landelijke cijfers gaf in 2016 ongeveer 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder mantelzorg. Dat komt neer op zo'n 4,4 miljoen mantelzorgers. Driekwart miljoen personen zijn zeer intensief bezig met mantelzorg. Dat zijn mensen die zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (langer dan 8 uur per week) hulp geven. Verder blijkt dat bijna 9 procent van de mantelzorgers, ofwel 380.000 mensen, zich zwaar belast voelt. Toch geniet ongeveer vijf op de zes mantelzorgers van de leuke momenten die het werk biedt.

De hulpbehoevende persoon is meestal erg dankbaar en dat geeft de mantelzorger vaak een goed gevoel over zichzelf.

Via mediapartner RN7

2018 0913 Mediapartners Perspectief Mantelzorg

[advertentie]

#wijchenseomroep