CDA Wijchen: Zonnepanelen Vormerse en Wezelse Plas goed voor duurzame stroom 2.400 huishoudens

logo CDA Wijchen 2018 Een grote stap

Wijchen - Het CDA Wijchen ziet grote kansen voor het opwekken van zonne-energie op de Vormerse en Wezelse Plas. Het is mogelijk hier zo’n 15% van het elektriciteitsverbruik van alle huishoudens in de gemeente Wijchen op te wekken met zonnepanelen op het water.

Vormerse Plas

De Vormerse Plas, ook wel bekend als het Grindgat, is in eigendom van de gemeente Wijchen. Het gaat in totaal om 16 hectare gemeentegrond waarvan 10 hectare water. Op dit water kan 8 hectare zonnepanelen gelegd worden. Dit is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van circa 1.500 woningen. Tevens kan de gemeente hiermee jaarlijks €24.000,- aan huuropbrengsten genereren door het verpachten van haar eigendom met zonnepanelen.

Wezelse Plas

De Wezelse Plas betreft 9 hectare grond waarvan 5 hectare water. Deze grond is in eigendom van het Gelders Landschap. Als het mogelijk is om hier 5 hectare zonnepanelen te realiseren staat dit gelijk aan het elektriciteitsverbruik van circa 900 woningen.

Weinig overlast

Beide waterplassen hebben nog slechts een beperkte functie en liggen grotendeels buiten het zicht van de omgeving. Mede hierdoor lijken deze plassen extra geschikt voor de aanleg van zonnepanelen.  

Grote stap in Wijchense energietransitie

Met deze initiatieven op het water kan circa 15% van het elektriciteitsverbruik van alle Wijchense huishoudens duurzaam opgewekt worden. Bovendien kan de gemeente structurele inkomsten genereren uit het verpachten van haar grond en deze inkomsten weer herinvesteren in de Wijchense energietransitie. Het idee van het CDA Wijchen is daarmee een grote stap in de Wijchense energietransitie.

CDA Wijchen zonnepanelen plassen  
[advertentie]

#wijchenseomroep