Agenda

logo Antonius Abt Hart dat luistert
Een programma over aandacht, luisteren, mededogen. Kwaliteiten die hard nodig zijn in onze wereld(politiek). Vaak worden ze betiteld als 'vrouwelijk'. Maar in deze voorstelling van muziektheater Carmina Ludens passeren vrouwelijke én mannelijke rolmodellen de revue. Mensen die leven vanuit een luisterend hart.
 
Carmina Ludens Hart dat luistert 2 In deze voorstelling van muziektheater Carmina Ludens passeren vrouwelijke én mannelijke rolmodellen de revue.
 
Maria als toonbeeld van luisterend leven
Als symbool voor deze compassievolle levenshouding zet Carmina Ludens een persoon centraal die al eeuwen tot de verbeelding spreekt: Maria. Zij is het toonbeeld van een krachtige vrouw die luistert naar de roep van haar bestemming en haar weg gaat, door obstakels en groot lijden heen. Ze laat zich bovendien raken door de wereld waarin zij leeft en hunkert naar de omkering van onrecht in maatschappelijke verhoudingen. In haar vlammende Magnificat klinkt revolutie: machthebbers worden van hun troon gestoten, zogenaamd 'waardelozen' boven alles uitgetild. 
 
Klankkleur van compassie 
Muziek uit alle tijden en windstreken verklankt de weg van compassie. Driemaal klinkt Listen, luister, een korte compositie van John Tavener. Aandachtig luisteren is immers fundamenteel om de innerlijke stem te horen én om ten diepste de ander te horen. Steeds en overal blijken mensen te zoeken naar grenzen-loos mededogen, naar een hart dat luistert en zich ontfermt, een oog dat zich niet afwendt van ellende en lelijkheid.
 
Krachtige aanzet tot liefde 
The hope of loving van de jonge componist Jake Runestad (1986) is een compositie in drie delen. Teksten van soefimystica Rabia al Adawiyya (714-801), Franciscus van Assisi en Meister Eckhart zijn in dit stuk samengevoegd tot een spannend muzikaal geheel. Het tijdloze en universele visioen van liefde en vrede vormt de kern van de voorstelling. Maar vergis je niet: ook de 'wild forces' hebben daarin hun plek, en het publiek ontkomt niet aan de allerminst zoetsappige oproep om zélf Maria te zijn.
 
Muziek van o.a. Pärt, Gorecki, Tavener, Pergolesi, Theodorakis, Runestad.
Teksten van o.a. Etty Hillesum, Dag Hammerskjold, Meister Eckhart, Angelus Silesius, Mohammed al Bachiri, Bertolt Brecht.
m.m.v. Corda Strijkkwartet o.l.v. Fons Plasschaert
 
Voorstelling Wijchen:
Datum: zaterdag 21 april
Tijd: 20:00 uur
Plaats: in de Antonius Abtkerk, Oosterweg 2, toegang vrij met vrijwillige bijdrage na afloop.
 
Kijk ook op onze website: www.carminaludens.nl
 
Carmina Ludens Hart dat luistert Muziektheaterkoor Carmina Ludens 
[advertentie]